2021: 100 jaar ZON

Op deze pagina treft u informatie aan over de (bijna) 100-jarige historie van de vereniging.

75jaarZON

 

Op 25 februari 1921 werd Zwemvereniging Oranje Nassau (ZON) opgericht en is daarmee de oudste Limburgse zwemvereniging.  Wij stevenen dus af op het 100-jarig bestaan van onze zwemvereniging in 2021.

De toevoeging S&S is overigens het gevolg van een fusie in 1990 met de afdeling zwemmen van de stichting Sport & Spel.

Bij het 75-jarig bestaan is een jubileumboek gemaakt waarin uitgebreid stilgestaan wordt bij de historie van ZON/S&S tot 1996. Voor de liefhebber zijn nog papieren exemplaren van dit boek met de titel 3/4 eeuw de zon in het water beschikbaar.

Waterpolo eind 80’er jaren

In het voorjaar van 1989 vond de seizoenafsluiting plaats in café Trim dat naast het zwembad Nieuwhovenbach lag. Het waterpoloteam speelde zijn thuiswedstrijden in dit zwembad in Landgraaf dat nu In de Bende heet.

 

50-jarig jubileum

Van de huidige leden hebben er natuurlijk niet zo heel veel de eerste halve eeuw nog meegemaakt als lid. Toch zijn er leden die rond het 50-jarig jubileum in 1971 reeds actief waren en dat nu nog of weer zijn. Een van deze leden is Henk Adema die in 2015  weer actief werd bij het masters zwemmen. Hieronder een aantal krantenknipsels die Henk aan het eind van 60’er en het begin van de 70′ er jaren verzameld heeft.

Klik op het plaatje van de koptekst om het volledig bericht te kunnen lezen.

Artikel over historie en heden (van 1971) van ZON. Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum in 1971 met foto’s uit de eerste jaren HenkKnipsels_2_tnl
HenkKnipsels_3_tnl Nog een achtergrondartikel bij het jubileum in 1971.
Henk Adema landelijk succesvol als lid van het Limburgs jeugdteam. HenkKnipsels_4_tnl
HenkKnipsels_5_tnl Januari 1969: team van ZON, aangevuld met zwemmers en waterpolospelers van MZPC Maastricht en ALV uit Aken tegen een sterk Spaans team.
B-competitie wedstrijdzwemmen: van Rob Dautzenberg en Frans Mofers werd meer verwacht op de 200 vrije slag. HenkKnipsels_6_tnl
 HenkKnipsels_7_tnl Ook de Heerlense zwemmers willen hun zwem-en waterpolowedstrijden niet meer in het koude bad van Ter Worm spelen.