Marcel de Raat, Voorzitter

marcelMaak kennis met onze voorzitter Marcel de Raat: Marcel is naast voorzitter ook zwem- en snorkeltrainer en tevens ouder van Bart, Coen (beide onder­water­hockeyers) en Daen (leszwemmer). Het zwembad is Marcel’s tweede thuis. Het is dan ook niet verwonderend dat hij hier zijn vrouw Astrid heeft leren kennen met wie hij in 2008 is getrouwd. Astrid geeft overigens ook zwemles bij onze vereniging.

Marcel is geboren op 4 maart 1966 in Hoensbroek en heeft via het schoolzwemmen leren zwemmen. Dat ging niet helemaal vanzelf, want van de zwemjuf mocht hij niet door naar het groepje van de combinatie en daar was hij niet zo blij mee. Bij het begin van het nieuwe schooljaar heeft hij zichzelf dan ook gepromoveerd naar de combinatie, en niet zonder succes. Na enkele weken mocht hij zelfs al naar het diepe en 4 maanden later was hij de trotse bezitter van het A- én B-diploma. Daarna bleef hij doorgaan met zwemmen en inmiddels heeft hij de 6 zwemdiploma’s en de 3 snorkeldiploma’s behaald.

In 1977 werd Marcel lid van de zwemvereniging. Daar heeft hij beter leren zwemmen. Hij was helaas wel al te “oud” (11 jaar) om nog een heel goede wedstrijdzwemmer te worden, maar de recreatieve zwemploeg beviel hem prima. Hoogtepunten waren de jaarlijkse clubkampioenschappen en de 24 uurs marathon in het 50 meter-buitenbad van zwembad Terveurdt.

Marcel heeft veel gedaan voor de vereniging in de 36 jaar dat hij lid is. Ook is hij nu 26 jaar kaderlid en al 11 jaar bestuurslid. Eén van de mooiste dingen was de organisatie van de NKS zwemkampioenschappen in 1996 bij het 75 jarig jubileum van ZON/Sport & Spel.

In het dagelijks leven is Marcel financieel medewerker bij Attero. Hier werkt hij al 20 jaar. Naast werken en zwemmen, vindt Marcel het ook leuk om te (race)fietsen, zijn jongste zoon Daen verhaaltjes voor te lezen, en om te puzzelen.

Marcel is trots op ZON/Sport & Spel, haar kaderleden en alle vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de club. Hij hoopt met iedereen het 100-jarig bestaan van de vereniging te mogen vieren op 21 februari 2021. ZON/Sport & Spel is tevens de oudste zwemvereniging in Limburg, en één van de oudste van héél Nederland, met leden die ooit op de Olympische Spelen hebben gezwommen.