Voorbereidend A

VOORBEREIDEND A
Voorbereidend A kan worden ingedeeld in een 4-tal groepjes en wordt uitgevoerd in ondiep water. De kinderen doorlopen deze 4 groepjes waarbij ze stap voor stap de zwemslagen krijgen aangeleerd die nodig zijn omondiep - kopie uiteindelijk op te kunnen gaan voor hun zwemdiploma A. Op elke laatste zaterdag van de maand wordt gekeken of uw kind door kan naar een volgend groepje. Ook dienen de kinderen dan een T-shirt aan te hebben zodat ze kunnen wennen aan het met kleding aan zwemmen.

Kinderen vanaf 4 jaar zijn bij ons van harte welkom om op een leuke en speelse manier het zwemmen te leren. En het belangrijkste: Wij hanteren geen wachtlijst! Uw kind kan dus ieder gewenst moment bij ons instromen. (In de maanden november-januari & mei-juli kan het zijn dat er wel gebruikt wordt gemaakt van een wachtlijst. Voor meer informatie kunt u altijd terecht op onderstaand mailadres.)

 

zeepaard

 

 

 

 

 

ZEEPAARD / WATERGEWENNING (groep 1 – gele bandjes).
Voor veel kinderen kan het eng zijn om de eerste keer naar zwemles te gaan. Een groot zwembad zonder papa en/of mama, een vreemde badjuf of –meester, zonder de vertrouwde zwembandjes. Daarom besteden wij bij watergewenning veel aandacht aan het vertrouwen krijgen van uw kind. Door middel van spelletjes, die toch leerzaam zijn, krijgt uw kind steeds meer vertrouwen om zich los en vrij door ondiep water te bewegen.
Doel: Zich vrij in het water bewegen, waarbij geen angst is om met het gezicht en open ogen onder water te gaan.

 

zeester

 

 

 

 

 

ZEESTER / DRIJVEN (groep 2 – rode bandjes).
In deze groep leren de kinderen een drijfbeweging goed uit te voeren. Belangrijk is hierbij dat er rust is om stil, op de rug of op de buik, in het water te kunnen liggen. Belangrijk is dat het hoofd in het water is bij het op de buik drijven. Om dit goed aan te leren, wordt er in het begin nog gebruikt gemaakt van drijfmiddelen, waarna het kind uiteindelijk ook zonder drijfmiddelen moet kunnen blijven drijven. Ook wordt al begonnen met een crawlbeenslag.
Doel: Zonder drijfmiddelen op de buik, met gezicht in het water, 5 seconden kunnen blijven drijven. Op de rug, zonder drijfmiddelen, 5 seconden blijven drijven.

 

 walvis

 

 

 

 

WALVIS / BEENSLAG (groep 3 – blauwe bandjes).
Hier wordt de schoolslag beenslag en rugslag aangeleerd. Vanuit het begin: voetjes naar de billen, open en dicht. Dit is een beweging die door veel herhalen er uiteindelijk in gaat zitten en nooit meer eruit gaat. Men zegt niet voor niets: Zwemmen verleer je nooit meer. Aan dit proces wordt veel tijd besteed, waardoor het lijkt alsof uw kind weinig vooruitgang boekt. Maar niets is minder waar: wordt een beweging goed aangeleerd, dan heeft uw kind veel minder problemen om later een gecombineerde slag aan te leren. De beenslag moet echt een automatisme worden. In het begin wordt er gebruik gemaakt van drijfmiddelen waarbij steeds een drijfmiddel wordt weggehaald totdat uw kind helemaal zelfstandig een beenslag kan maken, en het belangrijkste: ook nog vooruit komt!
Doel: Zelfstandig 5 meter schoolslag beenslag en rugslag kunnen zwemmen. Zelfstandig 5 meter borst- en rugcrawl beenslag zwemmen.

 

schildpad  

 

 

 

 

SCHILDPAD / COMBINATIE (groep 4 – groene bandjes).
Na de beenslag komen nu ook de armen erbij. Nu moet uw kind twee dingen tegelijk doen en ook nog op het juiste moment. Armen, benen, lang en dan ook nog 2 tellen uitdrijven. Niet zo gemakkelijk als het lijkt. Volgehangen met drijfmiddelen (buikdrijver, flexbuis en plankje) is het nu ook tijd om voor het eerst naar het diepe water te gaan. Een zeer spannend moment, geen bodem meer onder je voeten. De combinatiegroep is de laatste groep voordat uw kind naar het zwemdiploma A gaat.
Doel: Zelfstandig 10 meter schoolslag en rugslag kunnen zwemmen. Zelfstandig 5 meter borst- en rugcrawl zwemmen.

 

VrijZwemmen-PascalMoors 5VrijZwemmen-PascalMoors 3

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Raat.
Mail: leszwemmen@zonsportenspel.nl