Over de vereniging

100 jaar ZON/S&S-Heerlen

De geboorte van Zwemvereniging Oranje Nassau (ZON)
 

In de jaren 10 van de vorige eeuw kochten de Oranje Nassau mijnen veel grond in Heerlen en omgeving. In 1917 kochten ze ook het kasteel Ter Worm met de omliggende landerijen van Baron de Löe. Tot het complex behoorde een kristalheldere vijver, gevoed door natuurlijke bronnen, omzoomd door een kraag van riet.
 

In het waterarme Heerlen oefende deze vijver een grote aantrekkingskracht uit op de weinige zwemliefhebbers die de stad rijk was. Onder hen bevond zich een aantal beambten van de Oranje Nassau mijnen, waaronder de heren Paré, Fris, Enneking, Bruins, van Leeuwen en Hassig. Zij zwommen geregeld in de zwemvijver van Kasteel Terworm en hun verhalen waren zo aanstekelijk dat het groepje zwemfanatiekelingen al snel uitgroeide tot een 30-tal zwemmers.


Zij vonden een welwillend gehoor bij de toenmalige directeur Mr. A. Haex, zelf een enthousiast zwemmer, toen ze om toestemming verzochten om hun hobby in de vijver, gelegen in de schilderachtige omgeving van Ter Worm, te mogen uitoefenen.

Als kleedhokjes werd het hoge riet gebruikt, dat in voldoende mate de vijver omzoomde. Hier schoten de heren hun zwempak aan, want een zwembroek bestond toen nog niet, en doken daarna het koele, vaak zeer koude, water in.
 

Het kon dan ook niet uitblijven dat er al spoedig stemmen opgingen om een echte zwemvereniging op te richten, zodat het houden van en het deelnemen aan wedstrijden met andere verenigingen mogelijk werd. Op 25 februari 1921 was het dan eindelijk zover en vond de oprichtingsvergadering plaats van Zwemvereniging Oranje Nassau (ZON). ZON was de eerste en tot 1933 de enige zwemvereniging in Limburg.
 

Tijdens de oorlogsjaren bleef ZON erg actief in het wedstrijdzwemmen en waterpolo. Dit resulteerde erin dat enkele Heerlense zwemmers internationaal furore maakten. Onder hen Marie-Louise Vaessen en Henk Schuyer. Beide waren zo succesvol en getalenteerd dat zij behoorden tot de zwemselectie van de Olympische Spelen van 1948, 1952 en 1956.

Marie-Louise Vaessen behaalde zelfs op de Olympische Spelen van 1948 te London twee bronzen medailles en vier jaar later in 1952 te Helsinki een zilveren medaille.

Henk Schuyer had zich als rugcrawlspecialist met vlag en wimpel geplaatst voor de Olympische Spelen van 1956 te Melbourne. Echter door de Russische inval in Hongarije besloot het IOC de Olympische Spelen te boycotten.
 

Anno 2021 is onze vereniging nog heel actief in elementair (les)zwemmen, junior- en seniormasterzwemmen, snorkelen, onderwaterhockey en waterpolo. Helaas is de afdeling wedstrijdwemmen in 2012 opgeheven.

Terug naar boven